Pod koniec zeszłego roku miała miejsce wyczekiwana premiera Cyberpunka 2077. Opinie o grze są bardzo podzielone – fantastycznie rozbudowane miasto, system walki, aktywne opcje dialogowe sprawiają, że produkcja jest niewątpliwie nowatorska wśród gier cRPG. Faktem jednak jest, że jakość Cyberpunka 2077 (szczególnie wersja na konsole starszej generacji) pozostawia wiele do życzenia. CD Projekt nie ustaje w pracach nad grą i cały czas pojawiają się nowe aktualizacje. Mimo to wielu graczy uważa, że premiera Cyberpunka 2077 w tej formie w ogóle nie powinna nastąpić. W odpowiedzi na dyskusje i opinie graczy CD Projekt opublikował wczoraj wideo za pośrednictwem serwisu YouTube.

W krótkim nagraniu prezes i współzałożyciel firmy Marcin Iwiński przeprasza za jakość Cyberpunka 2077. Oświadcza też, że zła jakość gier na konsole nie jest winą twórców, ale zarządu, który pospieszył się z premierą. Prezes przyznaje, że CD Projekt nie docenił trudności, jakich przysparza stworzenie gry na starsze konsole. Marcin Iwiński tłumaczy, że prace nad grą były utrudnione również przez sytuację epidemiologiczną i pracę z domu, a wiele błędów nie zostało wyłapanych przez wideorozmowy czy e-maile.

CD Projekt obiecuje zrobić wszystko, by odzyskać zaufanie graczy. W ciągu 10 dni ma zostać opublikowana pierwsza aktualizacja gry. Kolejnej, o wiele większej, możemy spodziewać się już po kilku tygodniach. W międzyczasie mają trwać prace nad naprawą bugów. Z tego powodu opóźni się premiera darmowych DLC – twórcy chcą przede wszystkim skupić się na zlikwidowaniu najważniejszych błędów. W drugiej połowie 2021 roku możemy się też spodziewać Cyberpunka 2077 w wersji na najnowsze konsole, PlayStation 5 i Xbox Series X|S.

Na stronie Cyberpunka 2077 również pojawiło się oświadczenie (pisownia oryginalna):

Drodzy gracze,

Zobowiązujemy się do naprawy błędów i zawieszeń gry, i będziemy kontynuować prace nad poprawkami dla Cyberpunka 2077 w przyszłych aktualizacjach, żebyście mogli cieszyć się grą niezależnie od platformy.

W tej miejscu chcemy poinformować Was o naszych postępach w rozwoju Cyberpunka 2077, w tym o planowanych aktualizacjach i poprawkach, darmowych DLC i nie tylko.

Poniżej znajdziecie osobiste wyjaśnienie współzałożyciela CD PROJEKTU jak wyglądały dni poprzedzające premierę Cyberpunka 2077 i naszą perspektywę na sytuację związaną z grą na konsolach poprzedniej generacji.

Dziękujemy

CD PROJEKT RED

Wideo z oświadczeniem Marcina Iwińskiego możecie obejrzeć tutaj :

Czym są Konwenty Południowe

Konwenty w Polsce

Konwenty Południowe są największą w Polsce redakcją o wydarzeniach popkulturalnych w kraju. U nas znajdziecie najświeższe informacje o konwentach z różnych dziedzin. Początki portalu sięgają roku 2013 kiedy to zaczęliśmy od pierwszych konwentowych relacji i recenzji. Trzon i najważniejszy punkt działania stanowi nasza lista konwentów stanowiąca najobszerniejszy i najbardziej aktualny zbiór eventów odbywających się na terenie Polski. Nasze główne działy to konwenty fantastyki, mangi i anime, gier i e-sportu, gier planszowych czy LARP-y. Dzięki nam możesz też być stale na bieżąco dzięki newsom o wydarzeniach. Strona Konwentów Południowych jest także responsywna, co dodatkowo wspomaga nasza mobilna aplikacja na androida - Kalendarz/Lista Konwentów.

Galerie i fotorelacje z konwentów

Jako dziennikarze, jesteśmy obecni na wielu imprezach, a dzięki sieci fotoreporterów w całym kraju, jesteśmy w stanie wykonywać i publikować zdjęcia z konwentów w formie galerii na naszym Fanpage. W wygodny sposób możecie nawigować po imprezach z podziałem na kolejne lata i miesiące dzięki przejrzystym buttonom. Wystarczy kliknąć by przejść do interesującej nas fotorelacji z wydarzeń.

Recenzje książek, mang i gier planszowych

To nie wszystko. Portal stale się rozwija, co wpływa na otwieranie kolejnych działów. Od 2015 roku piszemy też recenzje książek o tematyce fantastycznej, a niedługo później na naszej stronie pojawiły się także recenzje gier planszowych, mang, systemów RPG i komiksów. Współpracujemy z 37 wydawnictwami co gwarantuje nam często przedpremierowy dostęp do materiałów i szybką recenzję, która podpowie Wam czego możecie się spodziewać.

Wywiady

Na naszej stronie znajdziecie także wywiady ze znanymi oraz debiutującymi cosplayerami czy pisarzami książek. Z racji tematyki portalu przeczytacie u nas także rozmowy z graczami, e-sportowcami i osobami związanymi z branżą gier elektronicznych.