Na stronie festiwalu Animatsuri ukazało się właśnie oficjalne oświadczenie od Stowarzyszenia Animatsuri dotyczące organizacji wydarzenia. Twórcy już na starcie nawiązują do faktu, iż większość konwentów zaplanowanych na sezon letni została odwołana w związku z zagrożeniem epidemicznym. Nie znaczy to jednak, że ich event podzieli ten los. Rozważają bowiem zorganizowanie konwentu w niezmienionym terminie, dostosowując jednak jego formę do panującej sytuacji. Proponują zrezygnowanie ze strefy noclegowej i wprowadzenie rygoru sanitarnego w trakcie trwania imprezy.

Organizatorzy zdają sobie sprawę, że wprowadzenie takich obostrzeń oraz ogólnie panująca atmosfera obawy o zdrowie może przyczynić się do obniżonej frekwencji, ta zaś do problemów finansowych festiwalu, dlatego też twórcom wydarzenia zależy na odzewie ze strony potencjalnych uczestników – czy chcą, by konwent w ogóle się odbył, i gorąco zachęcają do kontaktu poprzez Facebooka lub formularz na ich stronie internetowej.

Przez zaistniałe okoliczności start rezerwacji, zgłoszeń wystawców i atrakcji przesunie się o tydzień. Jeśli więc zostanie podjęta decyzja o kontynuowaniu prac nad organizacją konwentu, rozpoczną się one 1 maja.

Czym są Konwenty Południowe

Konwenty w Polsce

Konwenty Południowe są największą w Polsce redakcją o wydarzeniach popkulturalnych w kraju. U nas znajdziecie najświeższe informacje o konwentach z różnych dziedzin. Początki portalu sięgają roku 2013 kiedy to zaczęliśmy od pierwszych konwentowych relacji i recenzji. Trzon i najważniejszy punkt działania stanowi nasza lista konwentów stanowiąca najobszerniejszy i najbardziej aktualny zbiór eventów odbywających się na terenie Polski. Nasze główne działy to konwenty fantastyki, mangi i anime, gier i e-sportu, gier planszowych czy LARP-y. Dzięki nam możesz też być stale na bieżąco dzięki newsom o wydarzeniach. Strona Konwentów Południowych jest także responsywna, co dodatkowo wspomaga nasza mobilna aplikacja na androida - Kalendarz/Lista Konwentów.

Galerie i fotorelacje z konwentów

Jako dziennikarze, jesteśmy obecni na wielu imprezach, a dzięki sieci fotoreporterów w całym kraju, jesteśmy w stanie wykonywać i publikować zdjęcia z konwentów w formie galerii na naszym Fanpage. W wygodny sposób możecie nawigować po imprezach z podziałem na kolejne lata i miesiące dzięki przejrzystym buttonom. Wystarczy kliknąć by przejść do interesującej nas fotorelacji z wydarzeń.

Recenzje książek, mang i gier planszowych

To nie wszystko. Portal stale się rozwija, co wpływa na otwieranie kolejnych działów. Od 2015 roku piszemy też recenzje książek o tematyce fantastycznej, a niedługo później na naszej stronie pojawiły się także recenzje gier planszowych, mang, systemów RPG i komiksów. Współpracujemy z 37 wydawnictwami co gwarantuje nam często przedpremierowy dostęp do materiałów i szybką recenzję, która podpowie Wam czego możecie się spodziewać.

Wywiady

Na naszej stronie znajdziecie także wywiady ze znanymi oraz debiutującymi cosplayerami czy pisarzami książek. Z racji tematyki portalu przeczytacie u nas także rozmowy z graczami, e-sportowcami i osobami związanymi z branżą gier elektronicznych.