Konwenty Południowe - Oświadczenie twórców w sprawie Animatsuri

Na stronie festiwalu Animatsuri ukazało się właśnie oficjalne oświadczenie od Stowarzyszenia Animatsuri dotyczące organizacji wydarzenia. Twórcy już na starcie nawiązują do faktu, iż większość konwentów zaplanowanych na sezon letni została odwołana w związku z zagrożeniem epidemicznym. Nie znaczy to jednak, że ich event podzieli ten los. Rozważają bowiem zorganizowanie konwentu w niezmienionym terminie, dostosowując jednak jego formę do panującej sytuacji. Proponują zrezygnowanie ze strefy noclegowej i wprowadzenie rygoru sanitarnego w trakcie trwania imprezy.

Organizatorzy zdają sobie sprawę, że wprowadzenie takich obostrzeń oraz ogólnie panująca atmosfera obawy o zdrowie może przyczynić się do obniżonej frekwencji, ta zaś do problemów finansowych festiwalu, dlatego też twórcom wydarzenia zależy na odzewie ze strony potencjalnych uczestników – czy chcą, by konwent w ogóle się odbył, i gorąco zachęcają do kontaktu poprzez Facebooka lub formularz na ich stronie internetowej.

Przez zaistniałe okoliczności start rezerwacji, zgłoszeń wystawców i atrakcji przesunie się o tydzień. Jeśli więc zostanie podjęta decyzja o kontynuowaniu prac nad organizacją konwentu, rozpoczną się one 1 maja.