Projekt Fantazmaty z powodzeniem funkcjonuje już od kilku lat, wydając kolejne antologie. 28 lutego rozpoczął zaś kolejny nabór. Gastronomicon, jak sama nazwa wskazuje, skupiać się będzie na tematyce jedzenia. I fantastyki, oczywiście. Pisać można o wszystkim – od poszukiwań najlepszego magicznego ananasa do położenia na pizzy, po próby odwzorowania domowego rosołku serwowanego przez Babę Jagę w dzieciństwie.
Gastronomicon został podzielony na trzy kategorie:
- Przystawki (krótkie opowiadania do 15 tysięcy znaków ze spacjami),
- Dania główne (długie, poważne teksty),
- Desery (teksty niepoważne).
Przesłane prace powinny mieć maksymalnie 40 tysięcy znaków ze spacjami, a ich motywem przewodnim muszą być kulinaria. Fanfiki nie będą brane pod uwagę, podobnie jak prace zawierające romanse i tym podobne motywy poboczne. Tekst nie może być także wcześniej opublikowany i musi być zamkniętą całością.
Pełny regulamin i formularz do wypełnienia znajdziecie tutaj.